B Terv - A másik választás

2018. május 1. – 2021. március 31.

 

"B Terv - A másik választás" elnevezésű projektben többféle kreatív tevékenységet végzünk fiatalok bevonásával. Az Újrahasznosító- és barkácsműhely foglalkozások hangsúlya a környezetvédelmen, valamint a szemléletformáláson van. Az Ifjúsági Fotókör a profi fényképezési ismeretek elsajátítása mentén a helyi értékek bemutatására irányul, aminek keretében médiatábor is került megrendezésre. A harmadik tevékenység az úgynevezett Playback színház, ami az érzelmi intelligenciát fejlesztő kísérleti módszer. Az improvizációs színház egy formája, mely az interaktivitást és a történetmesélést állítja a középpontba.

 

1. Újrahasznosító- és barkácsműhely fiatalok számára

A műhely célja a zárt és nyílt láncú újrahasznosítás, a környezetvédelem, a szemléletformálás, valamint a fiatalok motiválása, önbizalmuk erősítése és a prevenció.

A Dialóg Egyesület settlement lakásában (Miskolc, Szilvás u. 19. fsz./2.) már több éve folyik szomszédsági munka, melynek tapasztalatait felhasználva egy innovatív elképzelés mentén szeretnénk a pályázatban megfogalmazott céloknak megfelelő tevékenységet végezni.

A műhelyvezető munkája során megszólítja a helyben élő, már szakipari tudásukat nem használó, de aktív idősebb korosztályt, akik szívesen adják át meglévő ismereteiket, ezzel jövőképet, pályaorientáció felé mutató irányt adva a fiataloknak.

 

2. Fotókör / Ifjúsági fotókör

Az Avasi Fotókör tagjai olyan avasi lakosok, akik szívesen szánják szabadidejüket, erőforrásaikat arra, hogy szakembertől tanulva fejlődjenek a fotózásban. A témáik fókusza az olyan Avason található értékek bemutatására irányul, melyek mellett a helyiek és az idelátogatók is sokszor elmennek, nem veszik észre. Fontos számukra, hogy a lakótelepet érő negatív kritikákkal szembemenjenek, lássák és láttassák is a helyi értékeket.

Az Avasi Fotókör 2017. augusztus végén három napos médiatábort szervezett a helyi hátrányos helyzetű gyerekek számára, ahol megismerkedhettek a fotózás alapjaival. A tábor tematikájában szerepelt többek között fényképészet elmélet, képelemzés, kép- és videószerkesztés, stúdió fotózási ismeretek stb.

 

 

3. Playback – érzelmi intelligencia fejlesztő kísérleti színházi módszer

A playback színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást és a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába: a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, továbbá közvetít a nézők, a színészek és a mesélő között.

Az előadások során a nézők és a mesélők megtapasztalnak egy közösségi élményt a többi nézővel, hiszen a bátrabbak kimondják azokat a feszítő érzéseket, ambivalenciákat, melyekkel ők is küzdenek, amik így láthatóvá válnak a színpadon. A történetek megelevenedése kapcsán pedig nagyfokú bizalom fogja össze a jelenlévők közösségét, akik mind részesévé válnak a másik ember életének. A színpadon érzelmek, a történetek belső és mögöttes tartalmai, ambivalenciái, vele járó feszültségek, megküzdési technikák és konfliktusmegoldó stratégiák is megjelennek, amelyek segítik egy-egy érzés, kapcsolat, vagy konfliktus megértését, feldolgozását, elgondolkodtatóak, és tovább lendítik az embert.

©2024 Dialog Egyesület. Designed By Endi

Search