MEGHÍVÓ
Az „Értékünk a közösségünk!” projekt nyitórendezvényére

iDŐPONT:       2019. március 28.

HELYSZÍN:      Görögkatolikus Cigánymissziós és Koordinációs Iroda

(3526 Miskolc, Szeles u.35.)

A Miskolci Egyházmegye által fenntartott Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda és konzorciumi partnere, a miskolci Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület európai uniós támogatást nyert az EFOP-1.3.7-17 számú felhívásra benyújtott pályázatával, mely a társadalmi kohézió erősítését célozza az egyházak közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével.. Az EFOP-1.3.7-17 számú támogatási konstrukció keretében megvalósított célja a Miskolci Egyházmegye területén működő, cigánypasztorációs tevékenységet végző egyházi közösségek megerősítése, közösségfejlesztési és hátránykompenzációs kompetenciáik javítása, ezzel összefüggésben a hátrányos helyzetű romák közösségekbe való integrálása, mentális egészségének és öngondoskodási képességének javítása.

A nyitórendezvény célja, hogy a projekt megvalósításában közreműködők és a főbb érintettek megismerkedhessenek egymással és a projekt alapinformációival egyaránt.

PROGRAM:

10:00 - 10:20    MAKKAI LÁSZLÓ IGAZGATÓ: KÖSZÖNTŐ. AZ „ÉRTÉKÜNK A KÖZÖSSÉGÜNK!” PROJEKT KAPCSOLÓDÁSA A MISKOLCI EGYHÁZMEGYÉBEN    VÉGZETT CIGÁNYPASZTORÁCIÓS TEVÉKENYSÉGEKHEZ

10:20 - 11:20     TAPASZTALATCSERE A MISKOLCI EGYHÁZMEGYE KISTELEPÜLÉSEIN VÉGZETT LELKIPÁSZTORI MUNKÁRÓL – A BESZÉLGETÉST VEZETI SÉLLEY ANDREA KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ, COACH

11:20 - 11:40     KÁVÉSZÜNET

11:45 - 12:00     SZILÁGYI ESZTER PROJEKTVEZETŐ: AZ „ÉRTÉKÜNK A KÖZÖSSÉGÜNK!” CÍMŰ PROJEKT CÉLJAI, TEVÉKENYSÉGEI, MUTATÓI

12:00 - 12:20     PÓDIUMBESZÉLGETÉS - KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSI TAPASZTALATOK A DIALÓG EGYESÜLETBEN

12:20 - 12:40     KÉRDÉSEK, ZÁRÁS

Romákat célzó közösségfejlesztési projekt indul a Miskolci Egyházmegye egyházközségeiben. A Miskolci Egyházmegye által fenntartott Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda és konzorciumi partnere, a miskolci Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület európai uniós támogatást nyert az EFOP-1.3.7-17 számú felhívásra benyújtott pályázatával, mely a társadalmi kohézió erősítését célozza az egyházak közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével.

A Görögkatolikus Cigánymissziós Iroda 2015 óta koordinálja az egyre gyarapodó cigánymissziós tevékenységeket a Miskolci Egyházmegye területén, elősegítve a görögkatolikus egyházközségekbe bekapcsolódó cigány közösségek vallásos-lelki életének elmélyítését és társadalmi integrációját. A 2002-ben alakult Dialóg Egyesület pedig Miskolc Avas lakótelepén és Borsod-Abaúj-Zemplén megye hátrányos helyzetű településein végez átfogó közösségfejlesztő munkát a helyi társadalmak megerősítésével és belső erőforrásaik feltárásával.

E két szervezet összefogásával fog megvalósulni az „Értékünk a közösségünk!” című projekt, mely 2019. március 1-én indult az EFOP-1.3.7. támogatási konstrukcióhoz kapcsolódva. Alapvető célja a Miskolci Egyházmegye területén működő, cigánypasztorációs tevékenységet végző egyházi közösségek megerősítése, közösségfejlesztési és hátránykompenzációs kompetenciáik javítása, ezzel összefüggésben a hátrányos helyzetű romák közösségekbe való integrálása, mentális egészségének és öngondoskodási képességének javítása. E célok elérését lelkészeknek lelkipásztori kisegítőknek, önkénteseknek és roma híveknek szervezett tréningek, közösségfejlesztési tervek, coaching és mediáció, valamint számos közösségi program és rendezvény fogják szolgálni a projekt két és fél éves futamideje alatt.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 47, 93 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból.

A szerződött támogatás összege: 47.934.400 Ft. A támogatás mértéke: 100 %. A a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 08. 31.

A projektről bővebb információt a www.cigany-misszio.hu és dialogegyesulet.hu oldalakon olvashatnak.

További információ kérhető:

Sélley Andrea Dialóg Egyesület, elnök