Dialóg Egyesület (kedvezményezett, konzorciumi partner)

EFOP-1.3.7-17-2017-00253"Értékünk a közösségünk"

A projekt szerződött támogatás összege: 47.934.400 Ft. Ebből a Dialóg Egyesület által elnyert összeg: 7 092 000 Ft. A támogatás mértéke: 100 %.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 08. 31.

A Miskolci Egyházmegye által fenntartott Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda és konzorciumi partnere, a miskolci Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület európai uniós támogatást nyert az EFOP-1.3.7-17 számú felhívásra benyújtott pályázatával, mely a társadalmi kohézió erősítését célozza az egyházak közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével.

 

 

2021. augusztus 13-14.-én került megrendezésre az EFOP 1.3.7-17-2017-00253 számú pályázat keretein belül a Projektzáró Konferenciánk. A kétnapos rendezvényünk alkalmával a projektben megvalósult eredményeket, lehetőségeket, tapasztalatokat mutattuk be és fórumbeszélgetések alkalmával a jövőbeli tervek is előkerültek.

Köszöntőt mondott Makkai László szakmai vezető, aki kihangsúlyozta a program célját, emberközeliségét, fejlesztési eszközeit. Kiemelte, hogy a projekt az egyház társadalmi szerepvállalását célozta a hátrányos helyzetű csoportok felé. Majd beszámolójában a Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda által megvalósított projekteredményeket mutatta be, kiemelve a szervezetfejlesztéssel támogatott képzéseket, érzékenyítő- és mobilizációs tábort, kommunikációs tréninget.

A jelenlévőknek ezt követően Király Csaba alelnök mutatta be röviden a Dialóg Egyesület munkáját. Sélley Andrea a társadalmi változásokhoz vezető rögös utat emelte ki, aminek eredményeként 3 kezdeményezés jött létre 3 településen: Homrogdon egy alulról jövő kezdeményezés, Sajópetrin egy intézményi együttműködésben történő kezdeményezés és Rakacán egy egyházközségi vezető által kezdeményezett fejlesztés. Ezen közösségek alakulásának eredményei, hatásai, roma specialitása meghatározóak voltak a projekt időtartama alatt. Kitért a civil és egyházi szervezet együttműködésére. Már a projekt elején látszott, hogy lesznek nehézségek, de sikerrel zárult, hiszen voltak kapcsolódási pontok, amik meghozták a várt eredményt. Dr. Balogh Győző János atya előadásában rakacai egyházközségét vette alapul, így mutatta be a közönség számára a roma közösségeket.

Rövid szünetet követően Szilágyi Eszter, volt projektvezető beszélt a projekt létrejöttéről, szükségességéről, előkészítésről, a megírásának körülményeiről, a Dialóg Egyesület felkéréséről. Ezt követően az egyházközségi tagok számoltak be az elmúlt 2 és fél év fejlődéséről, tapasztalatairól, együttműködéseiről, közösségi akcióiról.

Az ebédet követően munkatársaink vezetésével fórumbeszélgetés kezdődött a vendégekkel közösen, a tapasztalatok, lehetőségek átbeszélése után tervezésbe is fogtak a folytatással kapcsolatban. Elsősorban azt emelték ki a jelenlévők, hogy a megkezdett munka hosszú távú folyamat, a közösségfejlesztés elején járnak. Ennek kapcsán több pontot megfogalmaztak, hogyan folytatódjon a fejlesztés, a közös munka. Az eddigi tapasztalatok erőt adnak a további munkához, ami reménytelivé teszi a jövőt.

A zárókörben elsősorban a hála, öröm, tudás és remény fogalmazódott meg. A Projektzáró Konferencia első napját közös imával zártuk.

Projektzáró Konferenciánk második napján elsősorban az ifjúsági akciók voltak előtérben. A Roma Ifjúsági Mobilizációs Táborban megvalósított ifjúsági közösségfejlesztés folytatásaként megvalósuló ricsei, bánrévei és avasi ifjúsági akciókról számoltak be az érintettek.

A ricsei ifjúsági akció egy online tér létrehozása volt, ahol az elszármazottak virtuálisan találkozhatnak. A későbbi terveikben szerepel egy találkozó, amikor falujukat meglátogatják és közösen emlékeznek. A bánrévei ifjúsági akció tapasztalatairól Ruszó Dzsesszika számolt be. Egy kiváló hangulatú sportnap részleteit ismerhettük meg, ahol a bánrévei fiatalok első közös akciója valósult meg. Az akció focikupával és közös tervezéssel telt. A lehetőséget kihasználva a fiatalok sokat beszélgettek a jövőbeni terveikről. Elsődlegesen egy közösségi tér kialakítása fogalmazódott meg bennük. Az Avasi akciót Csorba Mónika mutatta be, ahol a helyi közösség a parókia melletti területeken szedett szemetet. A kezdeményezés rendszeressé tételére törekszenek a hívekkel. A szünetet követően fórumbeszélgetést kezdeményeztünk az ifjúsági akciók tapasztalatairól, eredményeiről, további tervekről.

Az ebédet követően Levcsenkó Helga számolt be a közösségi tér működéséről. Majd az eredeti tervektől eltérően Csorba Mónika jelenlegi projektvezető mutatta be a projekt eredményeiről elkészült kiadványt.

Makkai László atya zárógondolataiban kifejezte háláját a projektben résztvevőknek. Kitért az eredményekre, a projekt lehetőségeire és a folyamatra, ami az elmúlt 2 és fél évben elkezdődött és a megtanult módszereinek segítségével a közösségek folytathatják a megkezdett utat.

A Projektzáró Konferenciát közös imával zártuk.

A program az EFOP-1.3.7-17-2017-00253 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

   

iDŐPONT:        2021. augusztus 13-14.

HELYSZÍN:      HOTEL KITTY

(3519 Miskolc, Pazár istván sétány 1.)

 

A Miskolci Egyházmegye által fenntartott Görögkatolikus Cigánymissziós Koordinációs Iroda és konzorciumi partnere, a miskolci Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület európai uniós támogatást nyert az EFOP-1.3.7-17 számú felhívásra benyújtott pályázatával, mely a társadalmi kohézió erősítését célozza az egyházak közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével. Az EFOP-1.3.7-17 számú támogatási konstrukció keretében megvalósított célja a Miskolci Egyházmegye területén működő, cigánypasztorációs tevékenységet végző egyházi közösségek megerősítése, közösségfejlesztési és hátránykompenzációs kompetenciáik javítása, ezzel összefüggésben a hátrányos helyzetű romák közösségekbe való integrálása, mentális egészségének és öngondoskodási képességének javítása.

 

A Projektzáró Konferencia célja, hogy a projekt megvalósítása során közreműködők és a főbb érintettek megoszthassák egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól, a projekt eredményei bemutatásra kerüljenek.

 

PROGRAM:

  1. AUGUSZTUS 13., PÉNTEK

09:00 - 09:20     MAKKAI LÁSZLÓ SZAKMAI VEZETŐ: KÖSZÖNTŐ.

09:20 – 09:30    GITÁRJÁTÉK A HOMROGDI KÖZÖSSÉG KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL.

09:30 – 09:50    MAKKAI LÁSZLÓ SZAKMAI VEZETŐ: BESZÁMOLÓ A CIMÁNYMISSZIÓS MUNKA BEMUTATÁSA ÉS AZ „ÉRTÉKÜNK A KÖZÖSSÉGÜNK! C. PROJEKT EREDMÉNYEIRŐL.

09:50 – 10:00    KIRÁLY CSABA ALELNÖK DIALÓG EGYESÜLET: A DIALÓG EGYESÜLET MŰKÖDÉSÉNEK BEMUTATÁSA.

10:00 – 10:20    SÉLLEY ANDREA KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ MUNKATÁRS: BESZÁMOLÓ AZ „ÉRTÉKÜNK A KÖZÖSSÉGÜNK! C. PROJEKT EREDMÉNYEIRŐL.

10:20 – 10:40    DR. BALOGH GYŐZŐ JÁNOS RAKACAI PARÓKUS: ROMA KÖZÖSSÉGEK BEMUTATÁSA.

10:40 – 10:50    SZÜNET

10:50 – 11:00    SZILÁGYI ESZTER VOLT PROJEKTVEZETŐ: PROJEKT SZÜKSÉGESSÉGÉNEK BEMUTATÁSA.

11:00 – 11:20    KÓPÉ KRISZTIÁN BESZÁMOLÓJA (HOMROGDI EGYHÁZKÖZSÉG)

11:20 – 11:40    SUHAJDA ZITA ÉS ZALKODI JÓZSEFNÉ BESZÁMOLÓJA (SAJÓPETRI EGYHÁZKÖZSÉG)

11:40 – 12:00    DR. BALOGH GYŐZŐ JÁNOS RAKACAI PARÓKUS BESZÁMOLÓJA A RASSZ KÖZÖSSÉGRŐL

12:00 – 13:00    EBÉD

13:00 – 14:30    SÉLLEY ANDREA KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ MUNKATÁRS ÉS MOZGÓ MÓNIKA MUNKATÁRS: FÓRUMBESZÉLGETÉSEK. (A RÉSZTVEVŐKKEL KÖZÖS BESZÉLGETÉS A PROJEKT TAPASZTALATAIRÓL. FENNTARTÁSI TERVEZÉS.)

14:30 – 14:55    ZÁRÓKÖR: ÉRZÉSEK, TAPASZTALATOK ÁTADÁSA.

14:55 – 15:00    ZÁRÓIMA

 

  1. AUGUSZTUS 14., SZOMBAT

08:30 – 08:50    LEVCSENKÓ HELGA MUNKATÁRS: MEGNYITÓ.

08:50 – 09:20    MAKKAI LÁSZLÓ SZAKMAI VEZETŐ: A GÖRÖKATOLIKUS EGYHÁZ SZEREPE A KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSBEN.

09:20 – 09:50    MÁTÉ KLAUDIA: BESZÁMOLÓ A RICSEI IFJÚSÁGI AKCIÓRÓL.

09:50 – 10:10    RUSZÓ DZSESSZIKA: BESZÁMOLÓ A BÁNRÉVEI IFJÚSÁGI AKCIÓRÓL.

10:10 – 10:30    CSORBA MÓNIKA: BESZÁMILÓ AZ AVASI IFJÚSÁGI AKCIÓRÓL.

10:30 – 10:40    SZÜNET

10:40 – 12:00    MOZGÓ MÓNIKA MUNKATÁRS: FÓRUMBESZÉLGETÉS AZ IFJÚSÁGI AKCIÓK TAPASZTALATAIRÓL

12:00 – 13:00    EBÉD

13:00 – 13:30    LEVCSENKÓ HELGA MUNKATÁRS: BESZÁMOLÓ A KÖZÖSSÉGI TÉR MŰKÖDTETÉSÉRŐL

13:30 – 14:00    SZILÁGYI ESZTER VOLT PROJEKTVEZETŐ: ÉRTÉKÜNK A KÖZÖSSÉGÜNK! CIGÁNYPASZTORÁCIÓS JÓGYAKORLATOK A MISKOLCI EGYHÁZMEGYÉBEN C. KIADVÁNY BEMUTATÁSA

14:00 – 14:25    MAKKAI LÁSZLÓ SZAKMAI VEZETŐ: ZÁRÓGONDOLATOK

14:25 – 14:30    ZÁRÓIMA

 

A programon való részvételhez visszajelzését kérem, hogy 2021. augusztus 09-ig küldje meg a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre vagy a +36 30 723 1005 telefonszámra.

További információ kérhető a +36 30 723 1005-ös telefonszámon.

 

A Projektzáró Konferencia 2021. augusztus 13-ai, délelőtti (9.00-12.00) programja sajtónyilvános.

 

A programon változás jogát fenntartjuk!

 

A program az EFOP-1.3.7-17-2017-00253 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

A projekt során a Roma Ifjúsági Mobilizációs Tábor 2020 c. programon tavaly szeptemberben egy közösségfejlesztő tréning valósult meg. A tréningen érettségivel rendelkező, főként 18-25 év közötti roma fiatalok vettek részt; a tréningen a fiatalok közösségfejlesztési akciótervet állítottak össze. Az alkalom lezárultát követően, a létrejött közösségfejlesztési akciótervek nyomán megindult a munka öt település fiataljainak bevonásával: Bánréve, Miskolc, Ricse, Forró, Hernádszentandrás. A tervek mentén haladva, a változó igényekhez és rendelkezésre álló forrásokhoz alkalmazkodva az elmúlt közel 1 év során ezek a tervek folyamatosan alakultak, formálódtak, ezt a folyamatot támogatta a Sélley Andrea közösségfejlesztő munkatárs. A kialakult tervekben három településen valósulnak meg az akciók: Bánréve, Miskolc, Ricse.

A ricsei ifjúsági akcióban egy online lehetőséget valósítottunk meg. A Ricsei Láncszemek facebook csoport megalakulásával a szervező ricsei fiatal azt szerette volna elérni, hogy a Ricséről elszármazottak számára biztosítson egy olyan felületet, ahol szeretett falujukról tudnak képeket megosztani, beszélgetést kezdeményezni, információt cserélni. A szervező fiatal a későbbiekben a működő csoportnak szeretne egy személyes találkozót szervezni Ricsén. A találkozó tapasztalataiból tanulva pedig hosszú távon egy olyan közösséget szeretne megalakítani, amely tagjai rendszeres találkozókon vesznek részt, rendezvényeket szerveznek az elvándorolt és a még otthon élő ricseieknek a tapasztalatcsere, a kapcsolatépítés céljából.

A program az EFOP-1.3.7-17-2017-00253 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

 

A projekt során a Roma Ifjúsági Mobilizációs Tábor 2020 c. programon tavaly szeptemberben egy közösségfejlesztő tréning valósult meg. A tréningen érettségivel rendelkező, főként 18-25 év közötti roma fiatalok vettek részt; a tréningen a fiatalok közösségfejlesztési akciótervet állítottak össze. Az alkalom lezárultát követően, a létrejött közösségfejlesztési akciótervek nyomán megindult a munka öt település fiataljainak bevonásával: Bánréve, Miskolc, Ricse, Forró, Hernádszentandrás. A tervek mentén haladva, a változó igényekhez és rendelkezésre álló forrásokhoz alkalmazkodva az elmúlt közel 1 év során ezek a tervek folyamatosan alakultak, formálódtak, ezt a folyamatot támogatta a Sélley Andrea közösségfejlesztő munkatárs. A kialakult tervekben három településen valósulnak meg az akciók: Bánréve, Miskolc, Ricse.

 

A bánrévei ifjúság közösségfejlesztési tervében fő irányként egy közösségi tér kialakításának az elindítása volt megjelölve. Ennek első lépéseként a helyi fiatalok összeszervezésével indult meg a folyamat. A koronavírus ideje alatt a fiatalok nehezen tudtak találkozni, de egy facebook csoportban el tudták kezdeni a közös tervezést. A közösségi tér kialakításához szükséges lépésként felismerték, hogy elsőként egymás megismerésére, a munkacsoport kialakítására van szükség: ehhez egy közösségi tervezéssel összekötött akció– és sportnapot kezdtek el közösen megszervezni. A kezdeményezésbe behívták barátaikat, szüleiket és július végére megszervezték a találkozót. A 2021.07.31-én megrendezett ifjúsági akció közös tervezéssel indult, kihangsúlyozták a fiatalok, hogy szívesen sportolnak és töltik együtt az időt. Nagyon örülnének, ha lenne egy olyan helyük, ahol közösen tölthetnék az időt. Ebbe a kezdeményezésbe szívesen bevonnák a polgármestert, a helyi intézmények vezetőit és a lakosságot is megszólítanák. Érzik, hogy a folyamat elején járnak, de közösen folytatják a megkezdett utat. A tervezés után kezdődött a focibajnokság, ahol 4 fiú és 1 lány csapat képviseltette magát. Az akció- és sportnap remek hangulatban telt, lelkes, tenni vágyó fiatalok kezdeményezése indult el.

A program az EFOP-1.3.7-17-2017-00253 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

   

A projekt során a Roma Ifjúsági Mobilizációs Tábor 2020 c. programon tavaly szeptemberben egy közösségfejlesztő tréning valósult meg. A tréningen érettségivel rendelkező, főként 18-25 év közötti roma fiatalok vettek részt; a tréningen a fiatalok közösségfejlesztési akciótervet állítottak össze. Az alkalom lezárultát követően, a létrejött közösségfejlesztési akciótervek nyomán megindult a munka öt település fiataljainak bevonásával: Bánréve, Miskolc, Ricse, Forró, Hernádszentandrás. A tervek mentén haladva, a változó igényekhez és rendelkezésre álló forrásokhoz alkalmazkodva az elmúlt közel 1 év során ezek a tervek folyamatosan alakultak, formálódtak, ezt a folyamatot támogatta a Sélley Andrea közösségfejlesztő munkatárs. A kialakult tervekben három településen valósulnak meg az akciók: Bánréve, Miskolc, Ricse.

 

Az avasi ifjúsági akció keretében a közösség tagja szerették volna a lakókörnyezetet, a templom szemetes környezetét megújítani. A tervezés során gondolkodtunk a lehetőségeken, többen ajánlották fel közösségi, önkéntes aktivitásukat a környéken lakók és barátaik közül. A szemétszedő önkéntes akción így részt vettek azok, akik az avasi egyházközség tagjai és azok is, akik az ifjúsági közösségfejlesztési folyamatba bekapcsolódtak, valamint az általuk a programra meghívott avasiak. A jelenlévők megegyeztek, hogy ősszel hasonló akciókkal folytatják a megkezdett folyamatot még több fiatal és egyházközségi tag megszólításával.

.

A program az EFOP-1.3.7-17-2017-00253 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

  

©2021 Dialog Egyesület. Designed By Endi

Search