Munka az önkéntesekkel

Tevékenység célja

A közösségi kávézó segítségével meg tudjuk találni a helyiek, elsősorban a szomszédság legaktívabb közösségi munkásait. A kulcsembereknek átadjuk a közösségi szemléletet, elsajátítják a kávézó működését, azaz a kávézót magukénak tekintik, ezzel felelősséget vállalnak annak működéséért. Szakember segítségével, útmutatásával a közösségi tér körüli teendőket felosztják, heti rendet alakítanak ki. Elsajátítják, hogyan vonhatnak be új önkénteseket, őket hogyan koordinálhatják ők maguk. Hosszú távon ezáltal képessé válnak a tér működtetésére, közösségek létrehozására és gondozására.

Természetesen nem csak a szomszédságból kerülhetnek ki önkéntesek. A szakember feladata, hogy a betérő aktív emberek ötleteit felkarolja, segítse a más emberekkel való kapcsolódást, illetve klub vagy bármilyen más közösségi esemény generálását.

 

 

Feltételrendszer

A közösségi tér üzemeltetéséhez azokat a meghatározó személyeket kell felkutatni, akik a szomszédságban laknak, hogy a helyiség könnyen és gyorsan elérhető legyen a számukra. A lehető legtöbb önkéntes megtalálásához, és így egy élettel teli, színes programokkal rendelkező tér működtetéséhez megfelelő promóció szükséges, hogy a távolabb lakó kulcsemberek is megtalálják a közösségi teret.

 

Alkalmazott eszközök, módszerek

A szomszédsággal végzett interjú során a szakember megtalálja a központi személyeket és a közösségi szemlélet átadásával egybekötve megtörténhet a bevonás a közösségi tér életébe. További teendő a feladatmegosztás és az önkéntesek koordinálása. Az újonnan érkező vendégeknek bemutatják a tér szellemiségét egy rövid beszélgetés keretében.

 

Eredmények, kimenet

Az Avasi Közösségi Kávézónak már számos önkéntese volt és van is, mind a mai napig. Az évek során megjelentek újak, elköszöntek régiek vagy sajnos elhunytak. Azonban maradtak olyan személyek, akik már a kezdetekkor jelen voltak a kávézó életében. Az önkéntesek részéről a közösségi szemlélet elsajátítása egy folyamat, ennek gondozása a szakember feladata.

 

Szakirodalom

A hasznosság tudata önbizalmat ad. Kuti Éva gondolatai az önkéntes munka szerepéről

http://www.kka.hu/_Kozossegi_Adattar/PAROLAAR.NSF/e865e1dacf38e2818525663b007896c5/d223b6bd7290e336c12568860006d273?OpenDocument

Az önkéntes munka a társadalmi környezet gyümölcse

http://www.kka.hu/_Kozossegi_Adattar/PAROLAAR.NSF/e865e1dacf38e2818525663b007896c5/564ea15baf03dc7ac1256aa40036b09d?OpenDocument

©2024 Dialog Egyesület. Designed By Endi

Search