Szomszédsági Tanács az Avason

2015. június 1. – 2016. május 31.

A projekt fő célja, hogy helyiekből szerveződő, önfenntartó, érdekérvényesítő szervezet jöjjön létre az Avason. Az eddigi munkánk során megismert aktív avasi lakosok attitűdjén egyértelműen látszik, hogy megvan az affinitás a helyi közügyek mentén a szerveződésre, hiszen folyamatosan érik őket demoralizáló és értékromboló sztereotípiák mind a többségi társadalom, mind a média, mind a helyi és állami szervek részéről, mely ellen egyéni szinten próbálnak lépni, azonban sok esetben kiforrott eszközök és módszerek hiányában a figyelemfelkeltéssel csak súlyosbítják a negatív nyomást és hozzáállást.

Célunk, hogy megfelelő eszközöket és módszereket adjunk a kezükbe és ne a megoldást. Képzésekkel, fórumokkal, és egy szomszédsági tanácshoz hasonló szervezet (aktivista csoport) közös létrehozásával erősítsük a helyi ügyek, helyiek által való kezelését:

• erősíteni az állampolgárok részvételét a döntések helyi előkészítésében;
  • lehetőséget és felelősséget biztosítani a helyi szükségletek, igények képviseletére, beleszólásra a különböző erőforrások hatékony felhasználásába;
  • érdekeltté tenni az embereket és az intézményeket (társadalmi, gazdasági szinten egyaránt) a saját, helyi ügyeikben, képessé tenni őket a részvételre és bátorítani őket a civil kontrollra;
  • partnerségépítés a helyi önkormányzattal, hogy partnerei legyenek a lakossági civil kezdeményezéseknek és akaratoknak.