Civic Europe - Keleti Szél

 

A Civic Europe egy olyan inkubátor az alulról jövő civil kezdeményezéseknek, szervezeteknek és egyéneknek Közép-, Kelet- és Dél- Európában, amelyet a MitOst és a Sofia Platform hozott létre, a Stiftung Mercator támogatásával.

Az Alternatív Közösségek Egyesülete és a Dialóg Egyesület a Civic Europe- Kapacitásfejlesztő program keretében a Mitost támogatásával és a Stiftung Mercator forrásainak felhasználásával Keleti Szél címmel pályázatot hirdet az Észak-alföldi és Észak-magyarországi régió megyéiben (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye).

Ez a program elsősorban a kapacitásfejlesztésről szól, amit két úton szeretnénk megtenni:

  1. Készségek, kompetenciák és a civil tudás fejlesztését vállaljuk a program alatt, hogy valódi változàst legyenek képesek elérni a szervezetek saját közösségekben.
  2. Támogatjuk egy projektjüket, amivel ezt a változást elérhetik.

A pályázás során azoknak a szervezeteknek a jelentkezését várjuk, akik fejlődőképesek és akarnak is fejlődni. A beadott projektötletek minősége emiatt másodlagos, de nem elhanyagolható. Szeretnénk olyan ötletek megvalósítását támogatni, amelyek helyileg jól körülhatárolhatóak, valódi szükségletre adnak választ, közösségi megoldásokat tartanak szem előtt, és nem utolsó sorban a projektidőszak alatt valamilyen eredményre vezethetnek.

Beadási határidő:  2020. december 4. éjfél

A részletes Pályázati felhívás és tájékoztató itt érhető el:

Keleti Szél pályázati kiírás (pdf)

A pályázati űrlapot előzetesen nem, csak a következő linken való regisztrációt követően érhetik el az érdeklődők:

Pályázati űrlap

 

Gyakran Ismételt kérdések:

 

Mit jelent a kapacitásfejlesztés? Vehetek a csoportomnak számítógépet?

A kapacitásfejlesztés a pályázó szervezet szakmai fejlesztését jelenti, amire nem igényel pénzt a pályázó, hanem mi, a pályáztatók biztosítjuk a számára. A pályázat nyertesei egy intenzív fejlesztésen vesznek részt 1 éven keresztül, amely során mentorálást, szervezetfejlesztést kapnak és 6 tanulási eseményen kell majd részt venniük.

 

Nekem való ez a pályázat?

Amennyiben 7 évnél fiatalabb a szervezeted/csoportod, közösségi megoldásokban gondolkodtok és minimum egy évig van legalább 3 olyan elkötelezett tagod, aki részt venne a fejlesztési alkalmakon és folyamatokban, igen.

 

Milyen projektet kell megvalósítani?

Egyelőre elég csak egy ötletet leadni, de megalapozottat. Az ötletből látszódjon, hogy van előzetes ismeretetek a célcsoport igényeiről, és van megoldási javaslatotok a felmerülő problémákra. A megoldási formák, módszerek nincsenek korlátozva. A lényeg, hogy közösségi legyen és ne a nyerészkedés legyen a cél. Igazi civil megoldás. A projektnek 9 hónap alatt megvalósíthatónak kell lennie.

 

Mire kapok pénzt?

Projektötleted megvalósítására. A kapacitásfejlesztés költségei (szállás, útiköltség, trénerek díja, szervezetfejlesztők, szakértők díja) az AKE-t és a Dialógot terhelik.

 

A pályázat szerint előnyben részesítik a fiatalabb szervezeteket és csak 7 évnél korábban létrejött szervezetek pályázhatnak. Ez mit jelent?

A pályázaton csak olyan szervezetek/ csoportok pályázhatnak, akik fiatalabbak, mint 7 év. Vagyis egy 8 éves szervezetet kizárunk a formai értékelésnél.

 

Ha nem bejegyzett szervezet vagyunk, pályázhatunk?

Igen, de ha netalán nyertek, akkor a szerződéskötésnél választanotok kell majd egy pénzügyi lebonyolítót, amely vagy egy szervezet vagy egy magánszemély lehet.

 

Ha budapesti az anyaszervezet, akkor pályázhat?

Amennyiben a csoport, akit fejleszteni akartok és aki a projektet megvalósítja a 2 régió egyikéből van (Észak-alföldi és Észak-magyarországi), akkor igen. Az űrlapban az ő adataikat töltsétek ki. Az anyaszervezet megjelenése két esetben lesz fontos: bemutatkozás (mert nem felejtjük honnan jöttünk) és szerződéskötés.

 
©2024 Dialog Egyesület. Designed By Endi

Search