A playback színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást és a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába: a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, továbbá közvetít a nézők, a színészek és a mesélő között.


… Óriási vakmerőséget tanúsítva, szövegkönyv, rendezés, dramaturgia, díszlet és jelmez nélkül állnak színpadra.
… Amit látsz, egyszeri és megismételhetetlen. Nem volt, nem is lesz még egy ilyen előadás soha.
… A benned dúló érzések, megválaszolatlan kérdések, visszatérő álmok egyszer csak színpadra kerülnek.


Egy kórus visszhangozza életed fontos eseményét,
Test a testnek feszül, ahogy átveszi lelked kettősségét,
Kendők libbenése mutatja, ahogy felszabadulsz,
Öröm
Szorítás
Elválás
Visszatalálás
Bármi életre kel, amit ide hozol…

 

 

A playback színházról

A playback színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást és a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába: a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, továbbá közvetít a nézők, a színészek és a mesélő között.

Egyik gyökere Jacob L. Moreno Stegreiftheater-e, amely 1921-23 között működött Bécsben. Ebben a színházban személyes történetek elevenedtek meg, az elmondott történeteket pedig a színészek improvizálva játszották el. Így a spontaneitás és a kreativitás is visszatért a színpadra. Moreno ebből a kísérletéből fejlesztette ki aztán a pszichodráma gyógyító módszerét.

Moreno színházi kísérletét később Jonathan Fox keltette új életre 1975-ben. Megalapította az első playback színházat. Mára ez a műfaj közkedveltté vált, több száz ilyen színház működik szerte a világon. Használják a módszert oktatásban, üzleti életben, szórakoztatásban.

 

 

Mintha társulat

A playback módszer alkalmazása a gyakorlatban 2014 őszén indult el az avasi lakótelepen egy projekt keretében, ahol önkéntesek, közösségfejlesztők és segítő szakemberek részvételével megalakult a Mintha Társulat, két játékmester vezetésével. A társulat folyamatos fejlődése, gyakorlása és egyre gyakoribb fellépései megerősítettek minket abban, hogy a módszer működik. Különböző nézőközönség előtt próbálhattuk ki magunkat, úgymint szociális szakemberek közege, vagy avasi lakóközösség, idősklub tagjai, illetve iskolai közösségek előtt. A tapasztaltak alapján egyértelműen megállapítható, hogy a módszer mindenkinek új, nem értik kezdetben az emberek, hogy nem egy klasszikus színházi előadásra ülnek be, hanem ahhoz, hogy bármi történjen a színpadon, az ő aktivitásukra, interakcióikra, együttműködésükre és persze történeteikre van szükség.

Az előadások során a nézők és a mesélők megtapasztalnak egy közösségi élményt a többi nézővel, hiszen a bátrabbak kimondják azokat a feszítő érzéseket, ambivalenciákat, melyekkel ők is küzdenek, amik így láthatóvá válnak a színpadon. A történetek megelevenedése kapcsán pedig nagyfokú bizalom fogja össze a jelenlévők közösségét, akik mind részesévé válnak a másik ember életének. A színpadon érzelmek, a történetek belső és mögöttes tartalmai, ambivalenciái, vele járó feszültségek, megküzdési technikák és konfliktusmegoldó stratégiák is megjelennek, amelyek segítik egy-egy érzés, kapcsolat, vagy konfliktus megértését, feldolgozását, elgondolkodtatóak, és tovább lendítik az embert.

A legnagyobb nyitottságot a módszer tekintetében az idősek és a fiatalok körében értük el. Az aktivitásuk és lelkesedésük azt jelezte felénk, hogy a playback módszer könnyen befogadható, meglehetősen intenzív érzelmeket hoz, viszonylag rövid idő alatt, felszínre és azonnal arra motivál, hogy „beszélni szeretnék róla”. Segítő szakemberként alkalmazom a szociális munka módszerének szinte mindegyikét és tudom, hogy egyéni esetkezelésben, vagy akár csoportos munkában is milyen nehéz olyan bizalmi légkört teremteni, amiben egy fiatal biztonságban érzi magát és megnyílik. Nem lebecsülve a csoportos módszer hatékonyságát, de kiemelném, hogy a fiatalok rugalmas, dinamikus világába könnyebben beilleszthető a playback módszer, amit az előadásokat követő visszajelzéseikből állapítottuk meg. Jelezték, hogy szeretnék többet látni a társulatot és akár be is kapcsolódnának színészként.

 

 

Ifjúsági playback workshop sorozat középiskolásokkal

Egyértelműen megfogalmazódott az igény a fiatalok felől a playback irányába, így programunk ezen elemét ennek a módszernek a mentén kívánjuk a megvalósítani. Azt gondoljuk, hogy a playback módszer segítségével társadalmi felelősségvállalásban, a konfliktusaik kezelésében, megértésében, a mások problémáira való érzékenyítésben, a generációk közötti párbeszéd kialakításában, fejlesztésében és hosszú távon az önkéntes munkába való bekapcsolódásban tudjuk segíteni a programba bevont fiatalokat.

2019. tavaszától az EFOP-1.8.7-16-2017-00026 "B Terv - A másik választás" projekt keretében

Néhány 12-16 éves fiatallal havi egy alkalommal érzékenyítő workshop-okat tartunk, melyek tematikáját a társadalmi felelősségvállalás és a generációk közötti párbeszéd jegyében dolgoztunk ki. A foglalkozások során a playback színház módszereit alkalmazva segítjük a fiatalok önkifejezését, konfliktusaik feldolgozását, megértését, megjelenítését, az esetleges feszültségek kezelését, a negatív érzelmek feldolgozását, oldását, valamint a hiteles, önálló, magabiztos és konstruktív fellépés fejlődését. Előmozdítjuk a résztvevők néző-értő, résztvevő-kifejező, alkotó-rendező szerepeinek és kompetenciáinak erősítését. Programunk eredményeképpen új, iskolai playback társulat(ok) alakulhatnak, amelyek a playback alapelvek szerint működnek, bővülnek.

A generációk közötti együttműködés és párbeszéd kialakítása érdekében fiatalokból álló társulat fellépéseit tervezzük az idősebb korosztály részére.

Keressük a partnereinket ehhez a munkához, az alábbi kontakton elérhetőek vagyunk:

Sándor-Lenkei Aida: +36 70 364 2901

Sélley Andrea: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

©2024 Dialog Egyesület. Designed By Endi

Search